#SchuintvkijkenmetNath

Nathalie Kamp

Wie droomt er nou niet van de baan van Angela de Jong?


Betaald televisiekijken en je mening ventileren in het AD. Geen blad voor de mond, gewoon zeggen waar het op staat. In een interview met de Podcast Over Media heb ik haar ooit horen vertellen dat zij ‘de stem van het gewone volk’ vertolkt en dat mensen daar zo’n behoefte aan hadden. Het lijkt mij heerlijk om een Angela de Jong te zijn. Ikzelf leef echter niet in de illusie dat ik ‘de stem van het gewone volk’ kan horen, ik hoor vooral mezelf praten. Sommige mensen zeggen dat televisie dood is, maar niets is minder waar. Je moet gewoon even weten waar(naar) je moet kijken en daarom doe ik graag af en toe wat suggesties. Te beginnen met het beste tv-programma ooit gemaakt: Promenade.  


Het tweede seizoen van Promenade is begonnen, dit keer geen zomer Promenade maar gewoon Promenade. En dan in de zomer. Bovendien urgenter dan ooit. 


Promenade was voor mij liefde op het eerste gezicht, ik kan moeilijk in woorden uitdrukken hoe fantastisch ik het vind. Ik krijg een twinkeling in m’n ogen als ik er alleen al aan denk en het vuur in mij gaat branden als ik me besef hoeveel geluk ik heb dat ik leef in een tijdperk dat dit programma op de televisie te zien is. Promenade voelt als een verademing, een bevestiging van ‘ik ben toch niet gek’. Nee, je bent niet gek, de (media)wereld is af en toe gewoon flink gestoord. 


De persiflage op het fenomeen talkshowformat wordt gepresenteerd door Diederik Ebbinge, je weet wel die van de Luizenmoeder. Het programma is ongemakkelijk: een spiegel en een raam tegelijk. Het relativeert en confronteert. De gasten (Henry van Loon, Ton Kas en Eva Crutzen) staan, hebben eigenlijk niks te zeggen en weten nergens iets vanaf hoewel ze vaak als deskundige worden geïntroduceerd. 


Promenade voelt als een puzzel die de kijker op moet lossen, vol verwijzingen naar andere televisieformats en sneren naar Hilversum. Tegelijkertijd steken ze constant de draak met zichzelf en hun grachtengordel imago. Kortom het is fantastische ongemakkelijke televisie, ga het kijken oordeel zelf en laat me weten wat je ervan vindt. Bonuspunten als je dat doet door middel van een verwijzing naar het programma ;) 


Promenade is op zondagen te zien om 22:00 uur op NPO 3 en terug te kijken via npostart. Ouder bericht Nieuwer bericht